Dharma-onderwijs

Lock down, Open up!

Woensdag 16 december 2020

Op het ogenblik horen we het woord 'lock-down' nogal veel. En ik heb dat woord een beetje te lopen overdenken de afgelopen dagen. 'Lock-down' is eigenlijk wel iets wat we allemaal in ons leven kennen. Het is dat gevoel van in jezelf kruipen, als het ware je terugtrekken wanneer je iets hoort wat heel schokkend is, heel verdrietig, misschien heel bedreigend. De meeste van ons hebben wel een keer in hun leven meegemaakt dat er zo’n gebeurtenis is dat wanneer je het hoort of ervaart, je als het ware in jezelf terugtrekt om wat zo bedroevend of angstig is, op een afstand te houden. Het niet te willen ervaren. Het is een moment waarin we mentaal en fysiek verkrampen en het is tegelijkertijd iets heel natuurlijks; dit is hoe we functioneren.

Maar we kunnen natuurlijk niet in die toestand blijven dus voor mij kwam het woord 'open-up' als tegenhanger van 'lock-down'. Op een 'lock-down' moet een 'open-up' volgen, een weer openen, je openen naar wat er is, wat zich heeft aangediend. Dat kan een proces zijn van accepteren, van toelaten, van onszelf niet meer op een afstand zetten maar als het ware te confronteren en te ervaren wat is. Het is meer een fysiek en mentaal ontspannen met wat zich heeft aangediend. En dat kan soms een heel proces zijn, 'lock-downs' en 'open-ups' kunnen elkaar voor een tijdje afwisselen.

En nu zitten we met z'n allen in een 'lock-down' omdat we een virus op afstand willen houden. Maar laten we vanavond in de meditatie al meteen beginnen met een “open-up”. Want leven vanuit een angst, vanuit een verkramptheid, gaat niet werken op de lange duur. Ons openen naar hoe de toestand nu is, het accepteren, het niet meer op een afstand zetten maar te ontspannen met wat nu is. En de meest behulpzame manier is meteen ook de meest eenvoudige: ontspan, verzacht, wordt vriendelijk. Je hoeft niets weg te drukken, niets op afstand te zetten, noch je in wat dan ook te verliezen, in welk scenario ook. Scenario’s over "Hoelang gaat het duren"?, "Wat gaat er met mijn baan gebeuren of hoe red ik het met de kinderen thuis?". Eenvoudigweg 'open up' als welkome tegenhanger tegen de 'lock down'. Een vriendelijk zijn tegenover een strenge maatregel. En dat geeft juist ons de gelegenheid en de kracht om te accepteren wat is en mee te helpen met wat wordt besloten. Een open geest en een open hart kan het leven altijd beter aan dat een verkrampte geest en een verkrampt hart.

* * * * *

"Leven vanuit een angst, vanuit een verkramptheid, gaat niet werken op de lange duur. Ons openen naar hoe de toestand nu is, het accepteren, het niet meer op een afstand zetten maar te ontspannen met wat nu is. De meest behulpzame manier is meteen ook de meest eenvoudige: ontspan, verzacht, wordt vriendelijk."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht