Dharma-onderwijs

Onze voornemens hernieuwen

Woensdag 5 januari 2022

Zo aan het begin van het nieuwe jaar, het oude hebben we achtergelaten. Misschien heeft u wel voornemens gemaakt voor dit jaar. Dingen die u voor uzelf wilt bereiken of voor anderen, een doel gesteld. En ik hoop dat u daarin zal slagen, maar, zoals het voor de meesten van ons gaat: na een aantal weken verdwijnt het enthousiasme of vergeten we de goede voornemens die we hadden aan het begin van het jaar. En dan wachten we meestal tot het eind van het jaar, wanneer er weer oud en nieuw is om nieuwe voornemens te maken.

Maar je kan je afvragen, waarom wachten tot het eind van het jaar? Want oud en nieuw is natuurlijk in elk moment aanwezig. Het is het hart van de Boeddha’s leer: de dingen zijn onbestendig en dus vergankelijk. We kunnen niets vasthouden; de dingen gaan weg, ze vergaan, ze veranderen.

Boeddha's

Meestal wordt de nadruk gelegd op dat verlies-aspect van de veranderlijkheid van de wereld. Maar je kan het ook anders benaderen, want elk moment is ook een nieuw moment. Oud én nieuw. Dus we kunnen voornemens maken en ze steeds ook weer hernieuwen. Ook al mislukken we, ook al vinden we dat het misschien teveel tijd kost om ons doel te bereiken, te moeilijk is, misschien omdat we er geen tijd voor hebben. Blijf terugkomen naar je voornemens en sterker nog, laat ze verdiepen.

Wat ligt er ten diepste in je hart, wat je wilt in dit leven voor jezelf voor anderen? In zeker zin is elke meditatie een contemplatie precies hierover. Wanneer we onze voornemens blijven vernieuwen, ongeacht hoe de omstandigheden ook zijn, zal je zien dat onze voornemens zich verdiepen. Dat ze steeds beter verwoorden wat je ten diepste wilt.

Het maakt niet uit of je ooit het doel bereikt waarnaar je streeft. Want ook het doel, eenmaal bereikt, is onbestendig, het verandert, het vergaat. Dan is het weer je voornemen om het terug te brengen, weer in stand te houden, weer vorm te geven. In zekere zin komt het steeds weer aan op onze voornemens, onze aspiraties die we in onszelf meedragen.

Blijf ze vernieuwen, misschien wel dagelijks wanneer je even zit en mediteert. Wat is werkelijk belangrijk? In zekere zin: waarvoor leef je? Uiteindelijk gaat dat een enorme vrede en vreugde brengen omdat je gaat ervaren dat jouw leven er toe doet. Omdat het als het ware richting gegeven wordt door je diepste aspiraties.

*     *     *     *     *

"Wat ligt er ten diepste in je hart, wat je wilt in dit leven voor jezelf voor anderen? In zeker zin is elke meditatie een contemplatie precies hierover."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht