Dharma-onderwijs

Eerlijkheid en integriteit

Zaterdag 13 juni 2020

Laten we zitten in alle eerlijkheid. Daarmee bedoel ik eerlijk zijn naar hoe we ons nu voelen, de emoties, de gemoedstoestand die nu aanwezig is. We proberen zo vaak negatieve emoties te ontlopen, weg te drukken, er als het ware overheen te komen. Maar eerlijkheid is alles toe te laten, het laten zijn voor wat het is. Het ongeduld te laten zijn, de irritatie, misschien de kwaadheid, de depressie, de teleurstelling, wat er ook is en wat we normalerwijs als negatief of onwenselijk bestempelen. Als het er nu is, laat het zijn want dat is wat eerlijkheid is. We gaan niet pretenderen wat anders te zijn dan dat er nu aan gevoelens en aan gedachtes in ons aanwezig is. En daarmee worden we een integer persoon, daarmee zitten we met integriteit.

Het woord integer komt uit het Latijn en betekent “gaaf” in de zin van compleet en onbeschadigd, en ook “geheel” en het komt van een ouder woord intagros, een samengesteld woord bestaande uit twee Latijnse woorden, het “in” (niet) en “tangere” (aanraken). Dus wat er is raken we niet aan en dat is verstandig. Want als er een emotie van kwaadheid is, pakken we het niet vast en gaan we ons niet uitleven met die emotie, een ander kwaad doen of onszelf.

wolkenZie emoties als de fenomenen in het weer. De lucht oordeelt niet of zonneschijn en warmte wenselijk is en donkere wolken en onweer onwenselijk. Het streeft niet het ene te worden en het andere kwijt te raken of te ontkennen. Onze positieve en negatieve gevoelens zijn net zo. Ben eerlijk en integer en zie wat is. Kwaadheid op zich is niet verkeerd, maar het dan vastpakken en de basis maken van actie, omdat je de kwaadheid als bepalend gaat zien, dat is een verkeerde keuze. Maar de kwaadheid toe te laten en zien voor wat het is, is eerlijkheid.

Dus laten we zitten met eerlijkheid en integriteit. Wat er ook is aan gedachten en emoties, het is zoals het is, zoals wij nu zijn. Het is niet goed, het is niet verkeerd, het is simpelweg de werkelijkheid van dit moment. En in die integriteit, in dat geheel, kan je zitten, kan je stil zijn met een open hart/geest. Als je het niet aanraakt, kan je er in rusten en dan zal je het spel zien van het komen en gaan, zoals het mooie weer wordt afgewisseld met regen en wind en dan verschijnt de zon weer.

* * * * *

"In die integriteit, in dat geheel, kan je zitten, kan je stil zijn met een open hart/geest. Als je het niet aanraakt, kan je er in rusten en dan zal je het spel zien van het komen en gaan, zoals het mooie weer wordt afgewisseld met regen en wind en dan verschijnt de zon weer."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht