Dharma-onderwijs

De uitdaging aanvaarden

Woensdag 8 april 2020

Elke uitdaging waarmee we geconfronteerd worden in het leven is een uitnodiging om een keuze te maken. En die uitdaging kan zijn één van gezondheid, lichamelijk of geestelijk, een uitdaging in onze relaties, misschien met onze partner, kinderen, collega’s of anderen, een uitdaging wat betreft werk en inkomen, hoe jezelf financieel te redden. Al die uitdagingen kan je ook zien als uitnodiging, de uitnodiging om een keuze te maken, de keuze in hoe je erop reageert. Probeer je de uitdaging, het probleem te isoleren, van je af te zetten, te negeren of neem je de uitdaging aan. Neem je de uitnodiging aan om jezelf er naar toe te openen en te kijken wat je er van kan leren, hoe je erdoor kunt groeien? Hoe je ten diepste jezelf verder kunt ontvouwen in je leven, in dit bestaan?

Jezelf er naar toe openen is wat mededogen is. We laten weerstand gaan en onze behoefte om ons af te scheiden van het probleem, ons op een afstand te plaatsten, maar we stappen er als het ware figuurlijk gesproken naar toe. Niet met een voorop gezet plan want dat is alweer de uiting van onze behoefte te controleren, maar met een openheid en innerlijke stilte. Een stilte waarin een diepe wijsheid – die we allen hebben – zich kan tonen: “wat is goed om te doen?”.

Zenmeester Dōgen spreekt over de vier wijsheden: “goedgeefsheid, zachtmoedigheid, welwillendheid en medegevoel”. Het zijn andere typen wijsheden dan al van te voren weten wat je moet doen, hoe je iets moet oplossen. Het zijn wijsheden die veel meer wortelen in je bereidheid de dingen toe te laten, in mededogen, in als het ware stil te zitten met wat is. En dan in die openheid kan de uitdaging zich volledig ontvouwen en krijgt de uitdaging een betekenis, een zin. Het wordt als het ware de mest waardoor de plant groeit, de lotus die groeit naar het licht.

Als we kiezen om de uitdaging niet aan te gaan en het probleem op een afstand te zetten, dan geven we géén zin, géén betekenis aan de uitdaging. En wij mensen zijn wezens die het best gedijen wanneer we iets zin kunnen geven, een betekenis; als we het gevoel hebben te groeien, in allerlei opzichten. Daarom zingen we ‘s avonds in het Lied van de Grote Barmhartige “Kanzeon’s leven is de voltooiing van levenszin”. Kanzeon betekent mededogen; een leven van mededogen is een leven van zin van betekenis.

Dus welke uitdaging je nu op je pad vindt, zit stil en open je hart er naar toe. Ga de uitdaging aan. Laat je geest die allerlei oplossingen bedenkt, even voor wat die is. Laat je hart spreken. Wat is goed om te doen? Soms is dat een actie, maar vaak is het eenvoudigweg ontspannen, verzachten en vriendelijk worden, waardoor we de uitdaging nog beter aankunnen en onze innerlijke wijsheid zich nog meer kan ontvouwen.

* * * * *

"Jezelf naar de uitdaging openen is mededogen. We laten weerstand gaan en onze behoefte om ons af te scheiden van het probleem, ons op een afstand te plaatsten, maar we stappen er als het ware figuurlijk gesproken naar toe. Niet met een voorop gezet plan want dat is alweer de uiting van onze behoefte te controleren, maar met een openheid en innerlijke stilte. Een stilte waarin een diepe wijsheid – die we allen hebben – zich kan tonen: “wat is goed om te doen?”."

werd in 1990 in het Zenklooster Throssel Hole Buddhist Abbey in Noord-Engeland tot boeddhistische monnik gewijd en ontving vijf jaar later de Dharmatransmissie van zijn meester, eerw. meester Daishin Morgan, abt van het klooster. In 1998 werd hij een Dharmaleraar van de Orde en in oktober 2017 tot Zenmeester benoemd. Sinds begin januari 2005 woont en werkt hij in De Dharmatoevlucht